lauantai 30. toukokuuta 2015

Madridin Plaza Mayor


Plaza Mayor on suuri aukio Madridin vanhan kaupungin sydämessä. Aukiota reunustavat renesanssityyliset rakennukset ja aukion historiaan ovat kuuluneet niin inkvisition oikeudenkäynnit ja niitä seuranneet teloitukset kuin keskiaikaisien näytelmien ensi-illat sekä härkätaistelut. Teatteri- ja musiikkiesityksiä aukiolla järjestetään vieläkin, mutta suurimman osan ajasta aukiolla vilistävät turistit ja erilaiset performanssitaiteilijat.


Plaza Mayorilta löytyy aukion rakennuttaneen Espanjan kuningas Filip III:n (1578 -1621) patsas. Aukio rakennettiin vuosina 1617 - 1619 ja jälleenrakennettiin uudelleen vuoden 1790 jälkeen, jolloin alueella riehunut tulipalo tuhosi lähes koko aukion.Epätodellisia hetkiä meille tarjoilivat Plaza Mayorilla parveilevat erilaiset performanssitaiteilijat, mm. ylipainoinen hämähäkkimies, hapsubampi, puumies, päättömät henkilöt sekä iso musta kaapupukuinen mies, joka visersi kuin lintu. Emme tosin ole vieläkään täysin vakuuttuneita oliko vikisevä mies todellinen vai kokemamme joukkoharha. Tutustuttuamme edellispäivänä paikalliseen viinitarjontaan pitkän kaavan mukaan, kävimme ehkä vähän hitaalla ja seurasimme performanssia suut auki, paikoillemme jähmettyneinä, emmekä tajunneet ikuistaa ilmestystä.Hapsubambiksi nimeämämme katutaiteilijan sen sijaan saimme ikuistettua. Myöhemmin selvisikin, että kyseessä oli Plaza Mayorin tunnetuimpia performansseja, La Cabra de la Plaza Mayor, eli Plaza Mayorin vuohi, joka on esiintynyt aukiolla jo vuosia. Taustalla näkyy häärimässä myös ylipainoinen hämähäkkimies.Aukion laidalla sijaitsevien ravintoloiden hintataso on kova, joten emme jääneet aukiolle syömään vaan etsimme ruokapaikkamme hieman sivummalta.

Plaza Mayorin läheltä löytyy myös Mercado de San Miguel -kauppahalli. Kauppahallin käytävät pursuilevat erilaisia herkullisia tapaksia, joita voi keräillä ja istahtaa nauttimaan niitä vaikka viinilasillisen äärelle. Kauppahallista lisää seuraavaksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti