maanantai 18. toukokuuta 2015

Tulivuori Teide (Pico del Teide)Teneriffan tunnusmerkki on 3718 metrin korkeuteen kurkotteleva tulivuori Teide (Pico del Teide). Kanariansaarten suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Teide on koko Espanjan korkein vuori ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori. Teideä ympäröivä jättimäinen kraateri Las Cañadas lukeutuu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Las Cañadasin alueelta pääsee köysirataa (Teleférico del Teide) pitkin ylhäällä sijaitsevalle näköalatasanteelle. Liput köysiradalle saa ostettua erikseen alhaalla olevasta lipunmyyntipisteestä eivätkä ne yleensä sisälly päiväretkien hintaan. Aikuisten lipun hinta oli 26 euroa ja alle 14-vuotiaiden lasten lippu oli 13 euroa. Vaunuun mahtuu noin 20 henkilö kerrallaan ja matka ylös kestää noin 8 minuuttia.

Aktiivisena Teide on ollut viimeksi vuonna 1909. Tällä hetkellä se uinailee, mutta sitä pidetään edelleen toiminnassa olevana tulivuorena ja se on yksi niistä 16 tulivuoresta, jotka ovat vulkanologien jatkuvan seurannan ja tarkkailun kohteena. Kansainvälisen vulkanologien yhdistyksen listalle kuuluu 16 maapallon vaarallisimpina pidettyä tulivuorta (The Decade Volcanoes), jotka purkautuessaan voisivat aiheuttaa paljon tuhoa ihmisille ja omaisuudelle. Vulkanologisiin tutkimuksiin omistautunut IAVCEI (International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior) pyrkii lieventämään tulivuorten aiheuttamia luonnonkatastrofeja.

Ostin puolen päivän retkeni Teidelle paikalliselta retkimyyjältä ja hintaa yhdelle henkilölle tuli 17 euroa. Retkiseurueeseen kuului englantilaisia sekä saksalaisia ja pari kanadalaista, jotka puhuivat ranskaa. Opastukset suoritettiin siis edellä mainituilla kielillä. Retkiä voi ostaa myös matkatoimistoilta tai useimmista hotelleista ja niihin lienee saatavissa opas, joka taitaa myös suomen kielen.

Bussi nappasi minut hotellin kulmilta kello 10 aikaan ja palautti samalle kulmalle illalla kello 20 jälkeen. Ensimmäinen ja viimeinen tunti käytettiin kierrellen ympäri Teneriffaa ja pudotellen retkeläisiä hotelleihinsa. Kanssamatkustajien kanssa naureskeltiinkin, että jos tämä kymmenen tunnin retki oli puolen päivän retki niin mitäköhän se koko päivän retki sitten mahtaa kestää. Teidelle myydään myös yöretkiä, jotka voivat olla mielenkiintoisia, jos maisemat on jo päivänvalossa nähty.

Pilvien yläpuolelle kiemurreltiin mutkaista vuoristotietä pitkin ja maisemat kävivät koko ajan vain upeammiksi. Teiden kansallispuiston karun upeissa maisemissa on kuvattu myös useita elokuvia, kuten esimerkiksi Miljoona vuotta eKr (One Million Years BC, 1966) ja Titaanien taistelu (Clash Of The Titans, 2010), mutta ilmeisesti ei kuitenkaan Apinoiden planeettaa (The Planet of the Apes, 1966) eikä myöskään Tähtien sodan aavikkokohtauksia (Star Wars Episode III), vaikka monet matkaoppaat niin väittävätkin.

Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, joka osoittaa, että Teneriffa on muutakin kuin vain aurinkorantoja.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti